دستورالعمل تست PCR

انواع تست‌های کرونا

آزمایشات کرونا که می‌تواند عفونت فعلی یا عفونت قبلی را نشان دهد. یک آزمایش ویروسی (عفونی) یا PCR به شما می‌گوید که در حال حاضر عفونت دارید یا خیر.

دستورالعمل تست PCR

از 2 نوع آزمایش ویروسی می‌توان استفاده کرد که وجود ویروس فعال در بدن را نشان دهد. در حال حاضر تست تشخیص عفونی به دو روش انجام می‌شود:

۱) تست PCR که مواد ژنتیکی ویروس را مورد بررسی قرار می‌دهد

۲) تست آنتیژن که پروتئین‌های خاص روی سطح ویروس را مشخص می‌کند

سـازمـان‌هـای بـهـداشت جهانـی و مـرکز کنتـرل بیمـاری‌هـای عفونـی تسـت پـی‌سـی‌آر (RT-PCR) را به عنوان دقیق‌تـرین روش تشخیـص ویروس کوویـد 19 (COVID-19 – SARS-CoV-2) اعلام کـرده اسـت. در آزمایش کرونـا ( PCR ) با کمک سـوآپ از حلـق و یا بینـی بیمـار نمونه گرفته می‌شود. سپس باید این نمونه ازنظر وجود یا عدم وجود ویروس SARS-CoV-2 مورد بررسی قرار گیرد.

ابتدا استخراج ژنـوم ویروس از نمونه با کمک کیت‌های استخراج انجام و سپس با کمک روش PCR این ژنوم ویروسی تکثیرشده تا قابل‌ شناسایی شود. غالباً جواب آزمایش کرونا ۲۴ ساعت پس از نمونه ‌برداری آماده می‌شود.

آزمایش آنتی‌بادی IgM و IgG هم‌چنین به عنوان آزمایش سرولوژی شناخته می‌شود ممکن است به شما بگوید که آیا عفونت قبلـی داشته‌اید یا خیر.

برای تشخیص عفونت فعلی نبایـد از آزمایـش آنتی‌بادی استفـاده کرد. ایـن تست به دنبـال پادتـن‌هایـی می‌گردد کـه توسط سیستم ایمنی در واکنش به عامل تهدید، مانند نوع خاصی از ویروس، تولید می‌شود.

آنتی‌بادی که به دفع عفونـت کمک می‌کنـد، چند روز یا چند هفته بعد از بروز عفونت ساخته می‌شـود و تا چنـد هفته بعـد از بهبود در بـدن باقـی می‌مـاند.

به همین دلیل، نبایـد از تست آنتی‌بادی برای تشخیص عفونـت فعـال ویروس کرونـا استفـاده کرد. محققـان در حال حاضـر نمـی‌دانند حضور آنتی‌بادی به معنـی مصونیت بدن در برابر ویروس کرونا در آینده است یا خیر.

آزمایشات تشخیصی Rapid آنتی‌ژن

این آزمایش شامل نمونـه بـرداری از بینـی ، گلو و ریه‌ها است. آزمایـش تشخیـص سریـع (RDT) نمونه‌های از دستگاه تنفسـی فـرد به تشخیص پروتئین‌هـای ویروسـی (آنتی ژن) مربـوط به ویروس کرونـا کمک می‌کنـد و یک تشخیص سریـع و دقیـق را تضمین می‌کنـد و استفاده از آن مورد تایید CDC است.

این تست نسبت به آزمایش خون کرونا قابلیت اطمینان بیشتـری دارد و در مقایسه با آزمایـش PCR هم در مدت زمان کم‌تـری نتایـج را نشان می‌دهـد.

در این روش تشخیصـی ابتدا با استفـاده از یک گوش پاک کـن بلند مقـداری از مایعات داخل بینی و حلق جمع آوری می‌شود؛ سپس گوش پـاکن داخل یک لوله آزمایش که حاوی مقداری مایـع مشخص به نـام بـافر است، قرار می‌گیرد.

بعد از جمع‌آوری نمونه، مقداری از مایع داخل لوله آزمایش بر روی کیت تشخیص بیمـاری کـرونا ریخته می‌شـود. در این مرحله باید 15 تا 30 دقیقه صبر کنید. بعد از این مدت اگر بر روی نوار کیت یک خط رنگی ایجاد شـود، یعنی نتیجـه تست منفـی است.

در صورتی که دو خط دیده شود، تست مثبت است. اگر بعد از 30 دقیقه هیچ خطـی روی نوار کیـت ظاهر نشد؛ یعنی در طـی انجام آزمایش مشکلی وجود داشته است و شما باید آن را تکرار کنید.

آزمایشات تشخیصی Rapid آنتی ژن

رپید تست کرونا چه تفاوت‌هایی با تست PCR دارد؟

از هر دوی این تست‌ها برای تشخیـص ابتـلا به بیمـاری کرونـا استفـاده می‌شود. در هر دو تست هم نمـونه‌ای از مخـاط گلـو و حلق تهیـه می‌شود؛ اما زمان تعییـن بیمار بـودن یا نبـودن در تست رپید بسیـار کم‌تـر است.

 تفاوت دیگـر ایـن دو تست، معیـاری اسـت که در آن‌هـا برای تشخیص کرونا استفاده می‌شود. در تست PCR ماده ژنتیکی یا RNA ویـروس شناسایی می‌شـود؛ اما در تست سـریع، پروتئین‌هـای سطح ویروس تشخیص داده می‌شوند.

تست کرونا آنتی بادی و PCR چه تفاوتی دارند؟

تست کرونا همان‌طور که در ابتـدا نیز اشـاره شد، می‌توانـد از نوع آنتی بـادی یا مـولکولی باشـد. در تست آنتی بادی کـرونا که به تـست سرولوژی نیز معروف است، آنتی بادی‌های ضد کرونا در نمونه خون شما اندازه‌گیری می‌شوند.

آنتی‌بادی‌ها پروتئین‌هـایی هستند که پس از آلوده شدن به یک عامل بیماری‌زا یا بعد از دریافت واکسـن، توسط سیستـم ایمنـی بدن ساخته می‌شوند.

آنتی‌بادی‌ها به شما کمک می‌کنند تا با عفونت‌ها مقابله کنیـد و از شمـا در برابر ابتـلای مجدد به آن بیماری، محافظـت می‌کنند.

این‌کـه این محافظت تا چه مـدت ادامه خواهد داشت، در هر بیمـاری و هـر فرد متفـاوت است. تست آنتـی بادی کرونا عفونت قبلـی و ایمنی نسبت به ویـروس را نشان می‌دهـد و از آن نمی‌تـوان برای تشخیص عفونت فعلی با ویروس کرونا استفـاده کرد؛ زیرا سـاخته شدن آنتی‌بادی در بدن ممکـن اسـت ۱ تا ۳ هفته طول بکشد.

در این مدت حتی اگر ویـروس در بدن ما باشـد، ممکن است جواب تست آنتی‌بادی منفی شود؛ چون آنتی‌بادی‌های ضد کرونا هنـوز در بـدن مـا ساختــه نشــده‌اند. در این مـدت چگـونـه بفهمیـم که به ویــروس کـرونـا آلـوده شـده‌ایم یا نه؟

از تست مولکولـی یا PCR برای تعیین حضور ویروس در بدن استفاده می‌شود. در تست مولکولی کرونا معمولاً از ترشحات مجاری تنفسی، نمونه برداشته می‌شود؛ چون ویروس کرونا یک ویروس تنفسی است.

آزمایش آنتی‌بادی کرونا ممکن است برای شما مناسب نباشد اگر:

کمتر از ده روز پیش به این ویروس مبتلا شده‌اید

در 14 روز گذشته مستقیماً در معرض SARS-CoV-2 قرار گرفته‌اید

در حال حاضر بیماریی دارید که سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف کرده است

در 24 ساعت گذشته تب داشته یا احساس بیماری کرده‌اید

می‌خواهید بدانید آیا به SARS-CoV-2 آلوده شده‌اید یا خیر

هنگام آزمایش ویروس کرونا چه خطراتی شما را تهدید می‌کند؟

در حین آزمایش، هنگامـی که سـواب در بینـی و گلـو وارد می‌شـود، ممکن است احسـاس تهوع کنیـد و امکان دارد تنفـس از بینی کمی ناراحت کننده به نظـر برسد. با این حـال، همـه ایـن اثـرات موقتـی هستند و مـدت کوتـاهی پـس از آزمـایش از بیـن می‌رونـد.

در برخی موارد نمونه‌گیری از نای ممکن است خونریزی یا عفونت وجود داشته باشد. در مـورد آزمایش خون، هیچ خطری مشاهـده نمی‌شود. ممکن است کمی تورم و درد در ناحیه‌ای که سوزن وارد شده است وجود داشته باشد، اما به زودی برطرف می‌شود.

چه افرادی باید از نظر عفونت فعلی آزمایش شوند؟

افرادی که علائم کرونا دارند. افرادی که با فردی مبتلا به کــرونا مثبــت شــده (در مجموع ۱۵ دقیقــه یا بیشتــر در یک دوره ۲۴ ساعتــه) تماس نزدیک داشته‌اند.

افرادی که واکسینه شده‌اند باید 3-5 روز پـس از قـرار گرفتـن در معـرض افراد مشکوک یا تأیید شده کرونـا، آزمایش شوند و به مدت ۱۴ روز یا تا زمـانی که نتیجـه آزمایش   منفی شــود در محیط‌هــای سرپوشیــده و عمومــی ماسـک را استفــاده کنند.

افرادی که طی ۳ ماه گذشته آزمایش کرونا آن‌ها مثبت بوده است و هم‌چنین بهبود یافته‌ها تا زمانـی که علائـم جدیـدی نداشتـه باشنـد، نیازی به آزمایش نـدارند.

افـراد واکسینـه نشده کـه در فعالیت‌هایـی شرکت کرده‌انـد که ایـن امر آن‌هـا را در معرض خطـر بیشتـری برای ابتـلا به کرونا قرار می‌دهد، مانند: سفر، شرکت در         اجتماعات بزرگ اجتماعی یا دسته جمعی، یا حضور در محیط‌های شلوغ یا با تهویه نامناسب .CDC.

توصیه می‌‌شود که هر فـردی کـه دارای علائم یا نشانه‌های کرونا است، بـدون توجـه به وضعیـت واکسینـاسیـون یا عفونت قبلی، آزمـایـش شود.

اگـر بـه دلیـل داشتـن علائـم یا احتمـالاً در معـرض ویـروس قرار گـرفتـن آزمایـش را انجـام داده‌ایـد، بایـد تا زمـان نتایـج آزمایش از دیگران دور بمانید و از توصیه پزشک یا متخصص بهداشت عمومی پیروی کنید.

چه افرادی باید از نظر عفونت فعلی آزمایش شوند؟

چرا گرفتن تست مهم است؟

دو دلیل اصلی برای گرفتن تسـت از مـردم وجـود دارد – تشخیـص بیمـار و اطلاع از میـزان پخـش ویـروس. آگـاهی از مورد دوم به نظـام درمان کمک می‌کند تا برای تقاضای بیشتر در آینده برنامه‌ریزی شود، از جمله بالا بردن کیفیت بخش خدمات مراقبت ویژه.

در طول آزمایش آنتی بادی کووید چه اتفاقی می افتد؟

آنتی‌بادی‌های IgM: این آنتی بادی‌ها در اوایل عفونت ایجاد می‌شوند.

آنتی‌بادی‌های IgG: این آنتی‌بادی‌ها بعدا ظاهر می‌شوند

lgM اولیــن آنتــی‌بـادی در خـون در هنگـام عفـونت است، در حالی که IgG نوعــی آنتـی‌بــادی اسـت که به وفــور در خــون مــا یــافــت می‌شود.

آنتی بادی‌ها در پایان ۷ روز یا یک هفتـه پس از آلوده شـدن تولید می‌شـوند. پـس از ۱۴ روز، IgM  به اوج خود می‌رسد. در حالی که، آنتی‌بـادی IgG در بدن فرد ۱۴ روز پس از شروع علائم ایجاد می‌شـود.

پس از ۸ تا ۱۳ روز، IgG  معمولاً مثبت می‌شود و حدود ۲۱ روز به اوج خود می‌رسد. روش اصلی این آزمایش شامل تجزیه و تحلیل اتصال آنتی‌بادی‌های خاص به آنتی ژن‌های هدف‌دار یا پروتئین‌های ویروسی است.

پرکاربردترین پلتفرم‌ها برای انجام آزمایش آنتی‌بادی COVID عبارتند از:

Lateral Flow assay
Chemiluminescent immunoassay
ELISA

در یک آزمایـش، هر دو آنتـی‌ژن مـورد نظــر و نمـونـه‌هـای خـون انکـوبـه می‌شـونـد. اگـر آنتـی‌بـادی تـولیـد شـده علیـه ویــروس در خون شما یافت شود، به آنتیژن متصل می‌شود و بنابراین نتایج آزمایش آنتی‌بادی مثبت کووید به دست می‌آید.

نتایج آزمایش آنتی بادی COVID چه چیزی را نشان می‌دهد؟

اگر آزمایش آنتی‌بادی COVID-19 مثبت باشد ، ممکن است نشان دهد که در گذشته به این ویروس آلوده بوده‌اید و هم‌چنین ممکن است به این معنی باشد که نسبت به SARS-CoV-2 مصونیت دارید.

اگر نتایج آزمایش آنتی‌بادی COVIDشما مثبت کاذب باشد، این بدان معناست که شما آنتی بادی‌هایی در خـون خود دارید و نـوع متفاوتی از SARS-CoV-2داشته‌اید.

اگر آزمایش شما منفی بود این بدان معنـی است که بـا ویـروس در مـدت طولانـی تمـاس نداشتـه‌اید تا آنتی‌بادی را تولیـد کنیـد؛ در نتیـجه منفـی کاذب ممکن است آزمایش منفی باشد، اما SARS-CoV-2 داشته باشید و آنتی‌بادی نداشته باشید.

صرف نظر از نتایج آزمایش، در صورت عـدم وجـود علائم، نیازی به پیگیــری نـدارید. امـا در صـورت وجود، ممکـن است لازم باشد بــرای تشخیص علائم ویروس فعال، یک آزمـایش تشخیصی انجـام دهیـد.

از آن‌جا که احتمـال به‌دست آوردن نتایج منفـی کـاذب وجـود دارد، پس از آزمایش، ضروری است که دستورالعمل‌های ایمنی را رعایت کنید. تا آن‌جا که ممکـن است در خانه بمانید، غالباً دستـان خـود را بشویید و وقتی بیرون هستید ماسک بزنید.

آزمایش آنتی بادی COVID برای افراد بدون علامت

فردی که علائم SARS-CoV-2 را تجربه نمی‌کند، یک فرد بدون علامت است. علائم شامل تب، سرفه و بدن درد است.

حتی اگر یک فرد بـدون علامـت هستیـد، می‌تـوانید آزمــایـش آنتـی بـادی COVID را انجـام دهیـد؛ زیرا بـدن شمـا ممکـن اسـت با ویـروس مبـارزه کنـد و نتیجه‌ای نشان ندهد. با انجام آزمایش آنتی‌بادی COVID می‌توانید تأیید کرد که با ویروس تماس داشته‌اید یا خیر.

آیا کودکان می‌توانند آزمایش آنتی بادی کرونا را انجام دهند؟

برای انجام آزمایش آنتی بادی حداقل محدودیت سنی وجود ندارد. با این حال، هیچ تحقیقی نشان نداده است که دقت این آزمایش در کودکان کاهش یافته است یا خیر.

آزمایـش آنتی‌بادی شامل یک خونگیری ساده است و گاهی اوقات برای کودکان خردسال چالش برانگیز است؛ زیرا آن‌ها باید در طول خونگیری ثابت بمانند و سوزن باعث ایجاد درد خفیف می‌شود.

پیش نیاز برای انجام آزمایش آنتی‌بادی کرونا چیست؟

الزامات خاصی برای آزمایش آنتی‌بادی وجود ندارد. این آزمایش را می‌تـوان با تجویـز پزشک یا بدون تجویز پزشک انجام داد. نه توصیه خاصی برای رژیم غذایی وجود دارد و نه نیاز به 12 ساعت ناشتایی.

آیا در صورت داشتن آنتی بادی کرونا ، واجد شرایط اهدای پلاسما هستم؟

در صورت بهبودی کامـل از این بیمـاری، بـا اهـدای پلاسما ممکـن است بتوانیـد به بیمـاران مبتلا به COVID-19  کمک کنید. از آن‌جا که بدن شمـا با SARS-CoV-2 مبــارزه کــرده است، اکنـون پلاسمــا حــاوی آنتـی بــادی است؛ بنابراین، پلاسمای شـما می توانـد به مبــارزه با بیماریی که بیماران با آن روبرو هستند کمک کند.

آزمایش PCR چیست؟

آزمایش واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) برای تشخیص مواد ژنتیکی از یک ارگانیسم خاص مانند ویروس انجام می شود.

این آزمایش در صــورت ابتـلا شـدن به ویـروس در زمان آزمـایـش، وجـود ویروس را تشخیـص می‌دهـد. این آزمـایـش هم‌چنیــن می‌تواند قطعاتــی از ویروس را حتی پس از عدم آلودگی دیگر تشخیص دهد.

آزمایش PCR چیست؟

آزمایش PCR کرونا چیست؟

آزمایشات کرونا که می‌تواند عفونت فعلی یا عفونت قبلی را نشان دهد. یک آزمایش ویروسی (عفونی) یا PCR به شما می‌گوید که در حال حاضر عفونت دارید یا خیر.

از 2 نوع آزمایش ویروسی می‌توان استفاده کرد که وجود ویروس فعال در بدن را نشان دهد. در حال حاضر تست تشخیص عفونی به دو روش انجام می‌شود:

1) تست PCR که مواد ژنتیکی ویروس را مورد بررسی قرار می‌دهد

2) تست آنتیژن که پروتئین‌های خاص روی سطح ویروس را مشخص می‌کند

سـازمـان‌هـای بـهـداشت جهانـی و مـرکز کنتـرل بیمـاری‌هـای عفونـی تسـت پـی‌سـی‌آر (RT-PCR) را به عنوان دقیق‌تـرین روش تشخیـص ویروس کوویـد 19 (COVID-19 – SARS-CoV-2) اعلام کـرده اسـت. در آزمایش کرونـا ( PCR ) با کمک سـوآپ از حلـق و یا بینـی بیمـار نمونه گرفته می‌شود. سپس باید این نمونه ازنظر وجود یا عدم وجود ویروس SARS-CoV-2 مورد بررسی قرار گیرد.

ابتدا استخراج ژنـوم ویروس از نمونه با کمک کیت‌های استخراج انجام و سپس با کمک روش PCR این ژنوم ویروسی تکثیرشده تا قابل‌ شناسایی شود. غالباً جواب آزمایش کرونا ۲۴ ساعت پس از نمونه ‌برداری آماده می‌شود.

آزمایش آنتی‌بادی IgM و IgG هم‌چنین به عنوان آزمایش سرولوژی شناخته می‌شود ممکن است به شما بگوید که آیا عفونت قبلـی داشته‌اید یا خیر.

برای تشخیص عفونت فعلی نبایـد از آزمایـش آنتی‌بادی استفـاده کرد. ایـن تست به دنبـال پادتـن‌هایـی می‌گردد کـه توسط سیستم ایمنی در واکنش به عامل تهدید، مانند نوع خاصی از ویروس، تولید می‌شود.

آنتی‌بادی که به دفع عفونـت کمک می‌کنـد، چند روز یا چند هفته بعد از بروز عفونت ساخته می‌شـود و تا چنـد هفته بعـد از بهبود در بـدن باقـی می‌مـاند.

به همین دلیل، نبایـد از تست آنتی‌بادی برای تشخیص عفونـت فعـال ویروس کرونـا استفـاده کرد. محققـان در حال حاضـر نمـی‌دانند حضور آنتی‌بادی به معنـی مصونیت بدن در برابر ویروس کرونا در آینده است یا خیر.

تست کووید (PCR) برای پرواز

با توجه به شیوع ویروس منحوس کرونا در سراسر جهان، جوامـع بین الملل بهـداشتی who با ایجـاد قوانین و پروتکل‌هـای بهداشتــی سختگیرانه اقدام به پیشگیری و کنترل گسترش این بیماری نموده اند. یکی از این اقدامـات وضع قـوانیـن به منظـور کنترل سفــر‌های بین المللی و داخلی می باشد . این قوانین در راستـای جلـوگیری از گستـرش جهـش بیمـاری مـی باشد. به همیـن منظـور لازم اسـت تا قبل پرواز از شرایط سلامتی خود اطمینان حاصل نمایید. و سند اطمینان خود را که جواب تست pcr منفـی می باشـد را در هنگـام سفر همراه داشته باشید و آن را ارائه دهید.

تست کووید (PCR) برای پرواز

شما می‌توانید حداکثر تا ۷۲ ساعت قبل از پرواز، درخواست تست کرونا سفر خود را بدهیـد. لازم است جواب تست کرونا مسـافران در آزمایشگاه‌های معتبر و مورد قبول ایرلاین‌ها بررسی شود. جواب آن نیـز بایـد تا روز قبل از پرواز آماده شـده باشد تا بتوانیـد با خیـالـی آسوده، جواب را به مسئول پرواز و ایرلاین‌ها تحویل دهند. بنابراین قبل از سفر خود شما میتوانید این تست را درخواست کنید و برای اینکار می‌توانید به صورت آنلاین و یا تلفنی، از خدمات آزمایشگاه استفاده کنید. همچنین می توانیـد با استفاده از نمونه گیـری pcr در منزل در هر مکان و در کوتاه ترین زمان ممکن تست خود را انجام دهید.

شرایط لازم تست کرونا برای پرواز

در سفر های داخلی طبق اعلام ستـاد ملی مبـارزه با کرونا، در صورتـی کـه مسـافــری کـارت واکسـن نـداشته باشـد و یـا حـداقل دو دوز واکسن کرونا دریافت نکرده باشد، میبایست نسبت به انجام تست کرونا قبل از سفر اقـدام کنـد. در صورتی که شمـا مسـافر خارجـی یا داخلی هستید می توانید بدون مراجعه حضوری به آزمایشگاه، تست کرونا برای پرواز در منزل یا محل کار خود انجام دهید.
توجه داشته باشید جواب تست کرونای شما باید از نـوع Real Time PCR باشـد نه آنتـی بـادی و تسـت سـریـع (رپید تسـت کرونا)
پیشنهاد میشود تمامی مسافرین بالای 2 سال، تست کرونا با اعتبـار لازم جهـت ورود به کشـور مقصـد را هـمراه داشتـه باشند. البتـه محدودیت‌های سنی با توجـه به کشور مقصـد ممکن اسـت متفاوت باشـد. اگر در کنـار سایـر مـدارک پرواز نتیجـه منفی تست کرونـا از آزمایشگاه مورد تایید ایرلاین خود نداشته باشید، به شما اجازه پرواز نخواهند داد. فراموش نکنید که باید تا اتمام سفر نتیجه تسـت را همراه خود نگه دارید.
جواب منفی تست کرونا را هنگام گرفتن کارت پرواز به همـراه بلیت و پاسپورت خود به کانتـر ایرلاین تحویـل دهید. جواب آزمایـش معتبر باید به زبان لاتین با سربرگ و مهر رسمی آزمایشگاه و دارای QR Code باشد.
برای انجام تست کرونای پروازی باید به آزمایشگاهی مراجعه کنید که مورد تایید وزارت بهداشت، شرکت هواپیمایـی و کشور مقصد باشد.

 

مشاهده لیست آزمایشگاه‌های مورد تایید هواپیمایی‌ها در سال ۱۴۰۱