سرویس آزمایشگاه در چه ساعاتی فعال است؟

آزمایشگاه دکتر مصدق در تمام روز های هفته به جز جمعه ها و ایام تعطیلات رسمی فعال، و از شنبه تا چهارشنبه از ساعت 7 الی 21 و روز های پنج شنبه از ساعت7 الی 20 آماده خدمت رسانی به مراجعین محترم می باشد.

آیا نیازی به گرفتن وقت آزمایشگاه می باشد؟

برای دریافت نوبت شما می توانید با ارسال پیام ازطریق شماره واتس اپ 09193523200 و یا سایت درخواست خود را وارد نمایید.

آزمایشگاه برای نمونه گیری از مراجعین به چه اطلاعاتی نیاز دارد؟

مشخصات کامل فردی نظیر نام و نام خانوادگی، شماره ملی، نوع بیمه پایه، نوع بیمه تکمیلی، کد رهگیری نسخه

ارایه کارت شناسایی جهت انجام چه آزمایشاتی الزامی می باشد؟

ارایه کارت شناسایی در تمامی آزمایشات الزامی می باشد.

کدام آزمایشات به ناشتایی نیاز دارند؟

قند خون : باید از 8 ساعت قبل ناشتا باشيد و جز آب مجاز به نوشيدن حتي چايي،آدامس نيز نيستيد.

چربي خون : بايد 14 ساعت قبل، جهت آزمايش خون ناشتا باشيد و آخرين وعده غذايي نيز بايد سبك باشد. بهتر است وعده غذايي را در روزهاي نزديك به آزمايش نبايد تغيير  ندهيد به اين ترتيب پزشك با توجه به نتيجه آزمايش رژيم غذايي مناسب براي شما تعيين مي كند.

آزمايش سديم، پتاسيم، كلسيم و فسفر : بهتر است 4 ساعت ناشتا باشيد و مواد غذایی نظیر موز و کیوی مصرف ننموده باشید.

آزمايش جهت تخمين ميزان آهن خون: از 2 روز قبل، بايد از مصرف ويتامين B12 و مكمل هاي آهن دار پرهيز كنيد، براي اين آزمايش ناشتا بودن اجباري نيست ولي مي توانيد 4 ساعت ناشتا باشيد.

اسيد اوريك : براي تست اسيد اوريك 4 ساعت ناشتايي مناسب مي باشد ولي از خوردن گوشت زياد قبل از انجام آزمايش اجتناب كنيد.

آلكالن فسفاتاز : براي اين تست بايد 4 ساعت قبل ناشتا باشيد.

ناشتا بودن به چه معنی است؟

ناشتایی به معنای پرهیز از خوردن غذا و مواد حاوی انرژی به مدت ۱۲-۱۰ ساعت است.

  • نباید ۱۲ ساعت پیش از نمونه گیری مواد غذایی و مایعات (به جز آب ) خورده یا آشامیده شود.
  • نباید ۱۲ ساعت پیش ازنمونه گیری آدامس جویده شود یا از قرص های نعناع و طعم دهنده های مشابه استفاده کرد.
  •  شام قبل از ناشتایی باید سبک باشد.
  • بیمار باید داروهایی را که پزشک تجویز کرده بر طبق دستورات مصرف نماید ( البته آزمایشگاه را از نظر مصرف داروها مطلع سازید) ولی ازمصرف داروهای شیرین مثل شربت سینه خودداری شود.
  • برای پیشگیری از تاثیرات گرسنگی بر نتیجه آزمایش ، نباید ناشتایی بیش از 14 ساعت ادامه یابد.
  • درمدت ناشتایی می توان دندان ها رامسواک زد.

موارد ذیل درمدت ناشتایی منع شده اند زیرا می توانند از طریق تحریک دستگاه گوارش یا برخی هورمون ها باعث تداخل در آزمایشات شوند:

  • نوشیدن آبمیوه ، چای و قهوه
  • جویدن آدامس
  • انجام حرکات بدنی و ورزشی
  •  استعمال دخانیات
آیا برای آزمایش چربی رعایت نکات به غیر از ناشتایی لازم است؟

خیر

حداکثر زمانی ناشتایی چند ساعت است؟ چنانچه این زمان بیشتر شود چه تأثیراتی بر نتایج آزمایش دارد؟

14 ساعت می باشد. و بیشتر از آن بر روی آزمایش تاثیر منفی دارد.

آیا جهت آزمایش ادرار، ناشتایی لازم است؟

این آزمایش، کلید تشخیص بسیاری از اختلال‌ها از جمله عملکرد کلیه‌ها، عفونت ادراری، سنگ کلیه، دفع پروتئین و … است. اگرچه انجام آن نیاز به ناشتا بودن ندارد اما بهتر است نمونه اول صبح اندازه‌گیری شود.

اگر برای انجام آزمایش، ناشتا بودن ضرورت داشته باشد، آیا مصرف داروهای روزانه بلامانع است؟

آزمایشگاه، تاثیر داروها بر آزمایش های بیمار را بررسی می کند و در صورتی که بر آزمایش ها اثر داشته باشد، ممکن است تصمیم بگیرد نمونه گیری را تا چند روز پس از پایان مصرف دارو عقب بیندازد، یا اینکه پس از مشورت با پزشک، از بیمار بخواهد که دارو را قطع کند، یا تاثیر داروهای مصرف شده را بر نتیجه آزمایش ها برای پزشک گزارش کند.

آیا برای انجام آزمایش vitD3 (ویتامین د3) باید ناشتا بود؟

خیر، اما توصیه می شود از صرف نمودن غذاهای چرب اجتناب گردد.

مدت زمان ناشتایی در مورد نوزادان چقدر است؟

توصیه می گردد زمان مراجعه به آزمایشگاه به گونه ای تنظیم شود که قبل از مصرف نوبت شیر بعدی نمونه گیری انجام شود. مثلا چنانچه نوزاد شما هر چهار ساعت شیر می خورد، سه ساعت و نیم بعد از آخرین تغذیه نوزاد با شیر، نمونه گیری انجام می شود.

قبل از آزمایش قند خون چه چیز هایی نباید مصرف شود؟

قندخون به مقدار بسیار زیادی تحت تأثیر مواد غذایی کربوهیدرات‌دار می‌باشد، مواد قندی حاوی کربوهیدارت شامل : نوشابه گازدار، آب میوه های صنعتی، خامه، قند، غلات بدون سبوس، شیره ها(شیره انگور) و انواع طعم دهنده ها که کربوهیدرات بالایی دارند نباید مصرف شود.

تاثیر دارو ها و بیماری بر اندازه گیری چربی چگونه است؟

اگر سابقه‌ی مصرف داروهای زیر را دارید و یا درصورت مصرف هرنوع داروی دیگر، حتماً پذیرش را مطلع سازید:

آمیودارون، لووتیروکسین، لوودوپا، سوتالول، اسبوتولول، وراپامیل، آمیلوراید، ترازوسین، انالاپریل، کورتیکواستروئیدها، آندروژن ها، دانازول، نافارلین، داروهای ضدبارداری های خوراکی، کاتکول آمین ها، دیکلوفناک، ایبوپروفن، نئومایسین، لوواستاتین، ایزوترتینوئین، اکسی متالون، فنوباربیتال، فنوتیازین، اسید آسکوربیک، نیاسین، آمینوسالیسیلیک اسید، دی سولفیرام

برای آزمایش قند دو ساعت بعد از صبحانه چکار باید کرد؟

بر اساس دستورالعمل‌های انجمن دیابت آمریکا توصیه می‌شود فرد قبل از انجام آزمایش رژیم غذایی متعادل از لحاظ کربوهیدرات (محتوای 100 گرم کربوهیدرات) داشته باشد.
مدت زمان مصرف غذا نباید بیشتر از 15 دقیقه طول بکشد.
روز قبل از نمونه‌گیری از ساعت 6 تا 11 شب شروع ناشتا بودن خود را طوری برنامه‌ریزی کنید که موقع مراجعه به آزمایشگاه 12 ساعت از شروع ناشتا بودن گذشته باشد. زمان ناشتایی نباید کمتر از 8 ساعت و بیشتر از 16 ساعت باشد. مصرف آب به میزان کافی توصیه می‌شود.
بهتر است که نمونه‌گیری را قبل از ساعت 10 صبح شروع کنید و انجام آن در ساعت دیرتر در حد امکان خودداری شود (مگر به دستور پزشک).
در مورد مصرف دارو و یا تزریق انسولین صبح روز آزمایش و طی دو ساعت انجام آزمایش با پزشک معالج هماهنگ کنید. در طی ساعات ناشتایی از نوشیدن چای و قهوه پرهیز نمایید. نوشیدن آب در حد لازم مانعی ندارد.
پس‌ از اینکه نمونه خون برای اندازه‌گیری قند خون ناشتا از شما گرفته شد، صبحانه میل نمایید. حتی‌ الامکان صبحانه هرروزه را همراه خود آورده و در آزمایشگاه صرف نمایید. توصیه می‌شود که صبحانه حاوی حداقل 75 گرم مواد قندی باشد. زمان شروع خوردن صبحانه ساعت را یادداشت کنید. نمونه‌گیری دقیقاً 2 ساعت پس از زمان مذکور انجام می‌پذیرد.
قبل از انجام نمونه‌گیری و در حین 2 ساعت آمادگی اکیداً از مصرف دخانیات اجتناب نمایید. زیرا باعث افزایش سطح گلوکز خون می‌گردد.
پس از اتمام صبحانه، از خوردن هر نوع خوردنی و آشامیدنی خودداری نمایید. نوشیدن آب در حد لازم مانعی ندارد

جویدن آدامس قبل از آزمایش قند تاثیری در نتایج آزمایش دارد یا نه؟

بله تاثیر دارد. و در زمان ناشتایی نباید مصرف شود.

آیا برای آزمایش قند دو ساعت بعد از صبحانه، مصرف داروی قند مجاز است؟

مصرف داروهایی که بر نتیجه آزمایش اثر می گذارند باید بررسی شود. لذا به منظور صحت هر چه بیش تر گزارش آزمایش، باید اطلاعات مربوط به مصرف داروها توسط بیمار، از وی اخذ گردد.

آیا تزریق انسولین قبل از آزمایش قند ناشتا در نتیجه آزمایش موثر است؟

بله، استفاده از آن و فاصله زمانی بین تزریق و انجام تست، توسط پزشک تعیین می شود.

مصرف دخانیات قبل از آزمایش چکاپ تاثیر دارد؟

سیگار کشیدن نیز بر نتیجه آزمایش خون تاثیر دارد. اگر از شما خواسته شده که قبل از آزمایش ناشتا باشید، باید از استعمال سیگار نیز خودداری کنید.

آیا آزمایش PSA نیاز به مراعات شرایط ویژه دارد؟

قبل از نمونه بهتر است ناشتا باشید. از 48 ساعت قبل از انجام آزمایش PSA انزال یا مقاربت و نیز دوچرخه‌سواری نداشته باشید، زیرا باعث افزایش سطح PSA می‌شود.
از یک هفته پیش از انجام آزمایش هیچ‌گونه معاینه پروستات یا نمونه‌برداری از موضع پروستات نداشته باشید. از آنجا که پرتودرمانی (رادیوتراپی) و ترکیب تستوسترونی می‌توانند موجب تداخل در نتایج آزمایش گردند، لازم است که آزمایشگاه و پزشک معالج را در جریان قرار دهید.

آزمایش هورمونی AMH ، LH ، FSH بهتر است در چه زمانی انجام شود؟ نیاز به ناشتایی دارد یا خیر؟

بدلیل نوسانات ترشح هورمونی در فازهای مختلف سیکل قاعدگی و حتی در طول شبانه روز ، آزمایشات هورمونی زنانه باید در زمان خاص خود انجام شوند . در غیر اینصورت از دقت کافی جهت تفسیر توسط متخصص زنان ، برخوردار نیستند. بهترین زمان برای انجام آزمایشات هورمونی ، روز دوم تا چهارم سیکل قاعدگی یا اصطلاحا روز سوم پریود که هورمونها در حالت پایه قرار دارند ، می باشد. برای انجام این آزمایشات ، ناشتا بودن بطور روتین لازم نیست مگر ازمایش پرولاکتین که در شرایط خاص باید انجام شود.

یکی از آزمایشاتی که نشان دهنده ذخیره تخمدان پایین می باشد، انجام آزمایش AMH است. آزمایش AMH نیاز به ناشتا بودن ندارد. همچنین مقدار این هورمون در طول سیکل قاعدگی تقریبا یکسان است، بنابراین در هر روزی از سیکل قاعدگی می توان آزمایش AMH را انجام داد.

نوشیدن چای و کشیدن سیگار نصف شب، قبل از انجام آزمایش تاثیری دارد؟

بله، در زمان ناشتایی، نوشیدن مایعات (به غیر از آب) و مصرف سیگار (حتی یک نخ) و سایر انواع دخانیات سبب تغییر در غلظت اسیدهای چرب پلاسما، اپی نفرین، آلدوسترون و کورتیزول می‌شود.مواد مخدر نیز بر تست‌های آزمایشگاهی اثر می‌گذارد.

مصرف مشروبات الکلی قبل از آزمایش چکاپ تاثیری در آزمایش چکاپ دارد؟

مصرف الکل به علت اثر سوء بر ارگان‌های بدن سبب تغییر بسیاری از تستها می‌شود و میزان آنزیم‌های کبد مانند ALP، AST، ALT، GGT، اسیداوریک، تری گلیسرید را افزایش می‌دهد.

مصرف دخانیات قبل از آزمایش چکاپ تاثیر دارد؟

سیگار کشیدن نیز بر نتیجه آزمایش خون تاثیر دارد. اگر از شما خواسته شده که قبل از آزمایش ناشتا باشید، باید از استعمال سیگار نیز خودداری کنید.

مصرف دخانیات قبل از آزمایش چکاپ تاثیر دارد؟

سیگار کشیدن نیز بر نتیجه آزمایش خون تاثیر دارد. اگر از شما خواسته شده که قبل از آزمایش ناشتا باشید، باید از استعمال سیگار نیز خودداری کنید.

آیا آزمایش PSA نیاز به مراعات شرایط ویژه دارد؟

قبل از نمونه بهتر است ناشتا باشید. از 48 ساعت قبل از انجام آزمایش PSA انزال یا مقاربت و نیز دوچرخه‌سواری نداشته باشید، زیرا باعث افزایش سطح PSA می‌شود.
از یک هفته پیش از انجام آزمایش هیچ‌گونه معاینه پروستات یا نمونه‌برداری از موضع پروستات نداشته باشید. از آنجا که پرتودرمانی (رادیوتراپی) و ترکیب تستوسترونی می‌توانند موجب تداخل در نتایج آزمایش گردند، لازم است که آزمایشگاه و پزشک معالج را در جریان قرار دهید.

آزمایش هورمون تیروئید نیازی به ناشتایی دارد؟

ناشتایی با توجه به توصیه پزشک مشخص می شود. و بهتر است ناشتایی رعایت گردد.

آیا ساعات مختلف شبانه روز و فصل ها بر نتیجه آزمایش تاثیر دارد؟

غلظت بسیاری از مواد طی شبانه روز به صورت عادی نوسان دارد، مثلا بهترین نمونه برای قند خون نمونه ساعت ۹-۷ صبح است.
بعضی از مواد به صورت فصلی تغییر می‌کنند مثلا:

  • میزان T۴ در تابستان ۲۰% کمتر از زمستان است
  • کلسترول در زمستان افزایش می‌یابد
  • غلظت vit D در تابستان بیشتر است
آیا زمان پریودی بر نتیجه آزمایش تاثیر دارد؟

به دلیل تغییرات که در زمان عادت ماهانه در بدن رخ می دهد، امکان دارد نتیجه برخی از آزمایشات خون را تحت تاثیر قرار دهد. باید بدانید که شرایط بیمار در زمان نمونه گیری بیش از 50 درصد در نتیجه آزمایش  تاثیر خواهد داشت. بنابراین بهتر است قبل از آزمایش خون از پزشک جزییات آن را جویا شوید.

شرایط نمونه ادرار 24 ساعته در زمانی پریودی چگونه است؟

انجام نمونه ادرار 24 ساعته در زمان پریودی مورد قبول نمی باشد.

آیا آزمایش غربالگری جنین نیاز به ناشتایی دارد؟

انجام این آزمایش با توجه به توصیه پزشک انجام می شود.

غربالگری مرحله اول (دبل مارکر) جنین در چه زمانی از حاملگی باید صورت گیرد؟

این آزمایش نیازی به ناشتا بودن و یا محدودیت خاص در رژیم غذایی ندارد. آزمایش سرمی و سونوگرافی NT باید در سن بارداری میان ۱۰ هفتگی تا ۱۳ هفته و ۶ روز انجام گیرد.

غربالگری مرحله دوم جنین (تریپل یا کواد مارکر)در چه زمانی از حاملگی باید صورت گیرد؟

این تست از ابتدای هفته ١٤ (٠D+١٤W) تا انتهای هفته ٢٢ (٢٢W+٦D) حاملگی قابل انجام بوده و بهترین زمان انجام آزمایش در ایران هفته ١٥ حاملگی (و در سایر کشورها از ١٥W+٢D تا ١٧W+٠D) است. احتمال وجود سندرم داون با انجام محاسبات آمارى بر روى مقادير به دست آمده از تست، سن مادر و موارد ديگر همچون وزن مادر، سابقه مصرف سيگار، ديابت، باردارى‏ هاى دوقلو و غيره  با اسفاده از نرم‏ افزارهاى ويژه محاسبه مى‏ گردد.

شرایط انجام آزمایش قند خون بارداری(GTT)چگونه است؟

غربالگری دیابت بین هفته‌های ۲۴ و ۲۸ بارداری انجام می‌شود. در آزمایش تحمل گلوکز فرد باید حداقل هشت ساعت ناشتا باشد. معمولاً از فرد خواسته می‌شود که شب قبل از آزمایش دیروقت شام میل کند و بعد از آن ممکن است گفته شود از خوردن و نوشیدن هر چیز به جز مقدار کمی آب خودداری کند، در نتیجه بهتر است صبح روز بعد، پیش از هر کاری این آزمایش انجام شود. در روز آزمایش ابتدا یک نمونه خون برای اندازه‌گیری قند خون ناشتا گرفته می‌شود و پس از آن محلولی حاوی ۱۰۰ گرم گلوکز خوراکی به فرد داده می‌شود.

در این زمان طی سه ساعت، سه نمونه خون به صورت هر ساعت یک بار، از بازو گرفته می‌شود تا خون مورد آزمایش قرار گیرد. از آنجا که این آزمایش سه ساعت به طول می‌انجامد، حتماً نیاز به چیزی خواهید داشت تا سرتان را با آن گرم کنید، زیرا در زمان تهیۀ نمونه خون باید در اتاق انتظار بنشینید. همچنین یک خوردنی همراه داشته باشید، زیرا بعد از دریافت آخرین نمونه، احتمالاً گرسنه خواهید بود

آیا امکان دارد نتیجه یک آزمایش در آزمایشگاه های مختلف، متفاوت باشد؟

پاسخ به این سؤال آری است. اما این مسئله نباید باعث تردید در بیمار شود. ممکن است یک آزمایش مشابه در شرایط کاملاً مشابه و با استفاده از یک روش تستی در آزمایشگاه‌های مختلف با رنج نرمال متفاوتی ارائه شود. رنج نرمال به‌منظور تفسیر آزمایش انجام گرفته ارائه می‌شود. به طور مثال برای شخصی که به‌منظور تشخیص یک بیماری یا چکاپ معمول آزمایش داده است، بسیار مهم است که بدانید وضعیت هریک از فاکتورهای آزمایشی به طور مثال تعداد گلبول‌های قرمز، میزان کلسیم، سدیم، ویتامین دی، چربی خون و … در وضعیت نرمال قرار دارد یا خیر. برای تفسیر بهتر نتایج آزمایشات معمولاً یک رنج نرمال در نظر گرفته می‌شود که مقادیر بالاتر یا پایین‌تر از آن نیاز به بررسی‌های بیشتر و درمان خواهند داشت.

مناسب ترین زمان مراجعه برای آزمایشات نیازمند ناشتایی چه ساعتی است؟

مابین ساعات 7:15 الی 10 صبح ٬ ترجیحا صبح بعد از بیدار شدن و عدم انجام ورزش و فعالیت های بدنی.

برای انجام آزمایش قند خون دو ساعته، آیا زمان شروع صرف صبحانه محاسبه می شود یا اتمام آن؟

زمان شروع خوردن صبحانه محاسبه می شود.

زمان مجاز برای تحویل نمونه های جمع آوری شده ادرار یا مدفوع به آزمایشگاه چقدر است؟

در صورتیکه نمونه ادرار برای آزمایش کامل ادرار یا کشت ادرار (در ظرف مخصوص آزمایشگاه) جمع آوری شده باشد توصیه می گردد در کمتر از یک ساعت به آزمایشگاه منتقل شود. در غیر این صورت نمونه در دمای ۴ درجه حداکثر تا ۲۴ ساعت قابل نگهداری است. نمونه های مدفوع باید هر چه زودتر به آزمایشگاه تحویل داده شوند در غیر این صورت حداکثر تا ۲۴ ساعت می توان نمونه های مدفوع با قوام طبیعی را در یخچال نگهداری نمود. نمونه های مدفوع برای آزمایشات کشت (میکروب شناسی) و نمونه های اسهال حتما باید تازه باشند.

چرا باید آزمایش خود را مجددا تکرار کنم؟

آزمایش خون مجدد علل مختلفی نظیر عدم تطابق شرایط بالینی بیمار با نتایج آزمایش، عدم رعایت شرایط صحیح قبل از انجام آزمایش، کم بودن حجم نمونه می تواند داشته باشد، که جای نگرانی ندارد.